VIII. ročník závodů dračích lodí

03.05.2012 15:14

 

 

     Spolek Vltavan Štěchovice založil zajímavou tradici. Již po osmé se rozezní bubny na řece Vltavě při závodech dračích lodí v sobotu 21. července 2012. Obliba dračích lodí stoupá, o čemž svědčí stále větší počet přihlášených posádek. Letos očekáváme účast kolem dvaceti posádek. Start závodu od mostu dr. Ed. Beneše je ve 13:00 hod. Startovné zůstává ve výši 150,- Kč za osobu a zahrnuje i oběd, podávaný v klubovně Vltavanu. Na náplavce i pod stanem na zahradě u klubovny se bude pro osvěžení točit pivo a limonáda, občerstvení bude v podobě opékaných klobás a v klubovně i nabídka hotových jídel. Po závodech bude od 17:00 hod. Na zahradě letní zábava s kapelou
.

     Historie závodů dračích lodí začala před více než 2.200 lety v Číně a má své kořeny ve staré čínské legendě. V Číně byly dračí lodě používány z náboženských důvodů k upokojení bohů. Drak má pro Číňany veliký symbolický význam. Klasický drak má hlavu býka, jelení parohy, koňskou hřívu, hadí tělo, drápy orla a ocas ryby. Číňané ho uctívají a pokládají ho za boha vod, který ovládá vítr, mlhu i déšť. Je také ochráncem rolníků, neboť věřili, že má magickou sílu přivolávat dešťové srážky.

     Jak vypadá dračí loď? Má tvar otevřené kanoe o délce 12,5 metrů. Příď zdobí vyřezávaná a pestře pomalovaná hlava draka, záď je ukončena ocasem. V lodi sedí v deseti řadách dvacet pádlujících závodníků, na přídi sedící bubeník udává údery do koženého bubnu rytmus pádlování a na zádi stojí kormidelník. Posádka musí najít společný rytmus, jinak je její úsilí zbytečné. Závody dračích lodí se staly součástí čínské kultury a její národní tradicí. Jejich moderní éra se datuje od roku 1976, kdy byl v Hong Kongu uspořádán první Mezinárodní závod dračích lodí. Odtud se tento kolektivní sport rychle rozšířil do celého světa. V současné době se této sportovní disciplíně aktivně věnuje přes 50 milionů sportovců z více než 60 zemí světa.

     V Čechách se dragonboating zrodil v roce 1997, kdy jsme v Německu zakoupili první dračí loď. K ní dostala Česká republika darem druhou loď od Singapurské kanceláře propagace turismu v rámci podpory poznávání asijské kultury ve světě. Je potěšující, že se do propagace tohoto sportu zapojily i vltavanské spolky. Od roku 2005 pořádají amatérské závody dračích lodí Vltavan Štěchovice a Vltavan Purkarec.

 

Sponzor Závodů dračích lodí:

 

—————

Zpět